
A.ttune ArchiLab la Archy Fest: Arhitectura ca Instrument de Conectare în spațiile dedicate Educației
Calitatea spațiului construit joacă un rol esențial în viața comunității, devenind cu atât mai relevantă în contextul actual, marcat de interacțiuni virtuale și distanțare socială. Apariția unor medii neconvenționale de întâlnire – efemere, dar vibrante – transformă locuri aparent banale, precum strada, în veritabile scene ale educației nonformale, unde socializarea, conexiunea și experimentarea își găsesc noi forme de expresie.
Evenimente precum Arhifest devin repere ale diversității culturale și educaționale, conturând platforme autentice de explorare a modului în care arhitectura poate deveni catalizator al educației și inovației. Mai mult decât simple spații de întâlnire, acestea se transformă în laboratoare ale dialogului, unde dezbaterea, experimentul și schimbul de idei creează punți între profesioniști, instituții și comunități. Arhifest aduce împreună arhitecți, designeri, educatori și publicul larg, deschizând calea unor discuții despre cum pot intervențiile creative să redefinească mediul construit.
În acest context, A.ttune Arhilab, unul dintre birourile de arhitectură prezente la Arhifest, a subliniat puterea subtilă a gesturilor arhitecturale rafinate și bine gândite. O intervenție aparent discretă, dar profund semnificativă, a readus în atenție un element esențial al educației: biblioteca. Într-o realitate în care după revoluție 7000 de biblioteci publice si 2000 de biblioteci școlare s-au închis in România in ultimii 10 ani, școlile sunt invitate să își reinventeze infrastructura de biblioteci în spații care să încurajeze interacțiunea și conectarea. În acest cadru arhitectura ar putea deveni un instrument eficient de regenerare și revitalizare.
Rezonând atât cu viziunea Archy Fest asupra educației non-formale cât și cu demersul A.ttune ArchiLab de a explora modul în care intervenții discrete pot avea un impact amplu de activare a spațiilor de interacțiune și învățare ale elevilor, Tarkett a sprijinit proiectul Book Your Time HUB și își propune să împărtășească povestea din spatele acestei colaborări.
A.ttune ArchiLab este un birou de arhitectură recunoscut pentru explorările sale sensibile și viziunea profundă asupra modului în care spațiul construit influențează starea de spirit și experiența celor care îl locuiesc, operând apelând în acest sens la necunoștințe ca instrument de proiectare. Anul trecut, în cadrul Arhifest, ați expus un modul de bibliotecă mobilă. Ce opinie aveți despre astfel de proiecte de educație non-formală ca ArhiFest?
Considerăm că proiectele de educație non-formală sunt un catalizator esențial pentru inovare și incluziune socială și sunt esențiale pentru a aduce domeniul arhitecturii mai aproape de oameni, beneficiarii săi direcți. Astfel de inițiative democratizează accesul la cunoaștere, stimulează curiozitatea și creează contexte de învățare informală, stimulând dialogului dintre oameni și profesioniști. Biblioteca mobilă Book Your Time HUB pe care am expus-o la Arhifest nu este doar un spațiu pentru cărți, ci o platformă flexibilă care combină resursele digitale cu cele analogice vizând activarea zonelor neutilizate din școli sau diverse instituțiile publice în jurul ideii de lectură, socializare și învățare.
De ce este important pentru voi să sprijiniți inițiativa de a „scoate arhitectura în stradă” și de a interacționa cu publicul larg?
Arhitectura nu ar trebui să fie un domeniu izolat, ci unul profund ancorat în viața de zi cu zi a oamenilor, la nevoile și aspirațiile lor iar acest lucru nu se poate face decât prin comunicare. Această ieșire în stradă este o invitație spre dialog prin care am dorit să arătăm că designul și arhitectura sunt actori activi ai schimbării în societate. Când arhitectura iese în stradă, publicul devine mai conștient de impactul ei în modelarea vieții și a orașului. Arhitectura nu este doar despre clădiri, ci despre oameni și trăirile lor care trebuie ascultate și încadrate în fiecare decizie de proiectare. În cadrul laboratorului NeuroArchiLab din cadrul UAUIM cu care colaborăm, validăm prin fiecare proiect tocmai faptul că arhitectura joacă un rol fundamental în sănătatea psiho-emoțională a oamenilor, modelând stările de spirit, stresul și bunăstarea, prin deciziile de proiectare care favorizează conexiunile autentice cu sinele, natura și comunitatea.
Ce mesaj ați dorit să transmiteți prin prezența voastră la festival? Asupra cărui aspect ați vrut să atrageți atenția?
Mesajul pe care am dorit sa îl transmitem a fost acela că într-o societate în continuă schimbare, bibliotecile și spațiile publice trebuie să evolueze odată cu nevoile școlilor/comunității și că prin gesturi minime de design pot fi facilitate spații constructive de interacțiune. Acest obiect de design premiat cu Premiul Anualei de Arhitectură București 2024 și-a propus să fie și un manifest care să atragă atenția asupra nevoii de reinventare a programului de biblioteci publice și școlare.
Bibliotecile, temple ale cunoașterii și spații de reflecție, sunt nevoie să treacă astăzi printr-un proces de reinventare și adaptare la cerințele societății contemporane. Transformarea acestora nu înseamnă doar modernizarea infrastructurii, ci și redefinirea funcției lor în raport cu noua realitate a digitalizării. Astăzi, bibliotecile nu mai pot fi doar simple depozite de cărți, ci trebuie să devină hub-uri culturale și educaționale, centre de colaborare, incluziune și inovare, spații deschise pentru evenimente, laboratoarele de creație digitală - unde spațiile flexibile, tehnologiile digitale și experiențele interactive creează un mediu dinamic pentru învățare și socializare. Prin aceste transformări, bibliotecile nu doar că își vor păstra relevanța, dar vor putea deveni și catalizatori de progresului cultural și tehnologic.
Pe lângă acest aspect am vrut să demonstrăm că inovația nu înseamnă doar tehnologie avansată, ci și soluții simple, adaptabile care ne fac să regândim modul în care putem lucra cu ceea ce avem deja. Modulul BYT Hub a devenit ulterior parte a unei expoziții intitulată ,,În căutarea bibliotecilor de mâine” găzduită de Biblioteca Națională a României în colaborare cu Institutul Goethe si EduCab, în luna noiembrie si decembrie 2024, și a rămas în cadrul bibliotecii până în ianuarie 2025. Din februarie anul acesta va fi transferat în cadrul unei școli defavorizate din județul Ilfov. Ne dorim ca biblioteca mobilă să devină o punte între elevi și universul lecturii, aducând cărțile mai aproape de ei și transformând lectura într-o experiență accesibilă, captivantă și inspirațională. Mai mult decât un simplu spațiu de împrumut de cărți, această inițiativă își propune să redefinească modul în care percepem biblioteca – un spațiu viu, inclusiv, flexibil și coeziv.
Crearea unor spații educaționale de calitate este o misiune care cere implicarea activă a tuturor actorilor din domeniul educației – arhitecți, designeri, specialiști în construcții, instituții și comunități. Împreună, putem transforma realitatea spatiilor dedicate educatiei și putem construi medii care să sprijine dezvoltarea armonioasă a noilor generații. Putem gândi dincolo de limitele tradiționale și inspira noi moduri de a concepe și utiliza spațiile de învățare, încurajând creativitatea, interacțiunea și incluziunea.
Suntem alături de profesioniștii din domeniu, susținându-i activ în demersurile lor de a aduce schimbări durabile în educație. Împreună, putem contura un viitor inovativ, mai conectat la nevoile contemporane și mai sustenabil pentru toți.