Cum să amenajezi și să întreții un living confortabil

Cum să amenajezi și să întreții un living confortabil

Nimic nu este mai plăcut decât să te întorci acasă și să te simți înconjurat de spațiul amenajat de tine, nu-i așa? Această senzație de comoditate este direct legată de decorarea casei, care trebuie gândită cu atenție pentru a combina eleganța și confortul. Totuși, un proiect frumos, pentru a fi util, trebuie să ofere bunăstare și să se potrivească cu stilul de viață al locuitorilor.

În interiorul casei, livingul este camera principală în care te poți bucura de momente de bucurie cu familia sau prietenii. Din acest motiv, este esențial ca proiectul să fie atractiv și să garanteze că orice vizitator se va simți binevenit.

Covoarele cu confort tactil și tapițeria sunt primele soluții abordate de obicei atunci când vine vorba de a te simți confortabil, însă nu sunt suficiente – trebuie să-ți completezi decorul de la un capăt la altul pentru a obține acest efect.

Cunoașterea câtorva trucuri de design interior și de arhitectură poate face toată diferența în crearea unei camere primitoare. Având în vedere acest lucru, Tarkett, liderul mondial în pardoseli, a reunit principalele sfaturi de mai jos pentru a te ajuta cu proiectul tău. 

Începe cu planificarea

Planificarea detaliată este esențială în orice proiect, mai ales când spațiul este limitat. Este esențial să te gândești la fiecare piesă care va fi amplasată pentru a folosi bine spațiul disponibil și pentru a preveni încărcarea.

Pentru a profita la maximum de fiecare metru pătrat, sfatul nostru este să te gândești mai întâi asupra rutinei și nevoilor locuitorilor casei, și a stilului pe care dorești să-l evidențiezi.

De exemplu: spațiul va fi folosit doar ca living sau dormitorul va fi integrat? Este necesar să rezervi un colț pentru lectură sau pentru biroul de acasă în proiect? Astfel, decorul va satisface așteptările tale și va fi mai ușor de menținut organizarea.

Confortul termic în amenajarea unui living

Când cauți efectul de spațiu primitor, confortul termic ar trebui să fie pe lista de priorități, deoarece mediile reci creează, în general, o atmosferă tristă.

A avea covoare – în principal covorașe – este o opțiune excelentă pentru a minimiza frigul din medii, însă temperatura pardoselii este unul din principalii factori care influențează temperatura casei.

După cum spune deja și numele, „pardoselile reci” (ceramică, piatră și porțelan) pot deveni foarte neplăcute iarna. Pardoseala PVC, deoarece este atermică, contribuie la stabilitatea temperaturii interne și oferă mai multă căldură decât celelalte tipuri de pardoseli.

Impactul frigului poate fi redus și datorită beneficiilor tapetului din PVC pentru perete, pentru că pe lângă varietatea de culori și formate, este o opțiune mai creativă decât tapetul convențional.


Pardoseli din lemn de esență tare și o paletă cromatică formată din nuanțe neutre

O altă tehnică aplicată pe scară largă de către profesioniștii în arhitectură și design interior este utilizarea lemnului atunci când dorești să crești senzația de confort, întrucât tonurile și aspectul parchetului din lemn transmit căldură încăperilor.

Tarkett are o mare diversitate de pardoseli din lemn, pentru a satisface gusturi și nevoi variate.

O altă posibilitate pentru crearea unei atmosferi primitoare este prin folosirea unei palete de culori neutre sau pământii, de la mobilier până la pardoseală: verdele măsliniu, nuanțele de gri, maro, bej și roz sunt, de obicei, preferatele profesioniștilor din proiectele care au această propunere.

Explorează diverse texturi atunci când amenajezi sufrageria

Atingerea este unul dintre cele mai importante simțuri în arhitectură și decorare. Din acest motiv, pe lângă confortul termic, utilizarea diferitelor texturi în încăpere poate conferi proiectului tău o senzație și mai primitoare.

Atunci când alegi o canapea, un fotoliu sau un covor, este obișnuit să atingi materialul pentru a vedea dacă piesa este cu adevărat confortabilă. La pardoseli, logica ar trebui să fie similară: texturile care sunt plăcute la atingere, atunci când pășești pe ele, stimulează confortul, dar pot crea senzația de prospețime și un aer rustic.


Covoarele, ca element decorativ, mențin confortul în living

Un covor calitativ delimitează un spațiu călduros pe pardoseală. Având în vedere faptul că sufrageria este locul în care familia își petrece timpul adesea, copiii și animalele de companie se pot juca în voie stând pe covor. De asemenea, acestea reprezintă și un element decorativ foarte apreciat în amenajarea livingului, deoarece completează planul inferior al încăperii. Astfel, au atât un rol funcțional, cât și unul estetic, deoarece mențin confortul și înfrumusețează decorul.


Lumina 

În cele din urmă, iluminatul poate oferi proiectului o notă perfectă atunci când vine vorba de modul în care te simți. Investiția într-un proiect bun de iluminat va garanta o atmosferă mai primitoare.

Pentru a obține iluminarea corectă, sfatul nostru este să folosești pendule centralizate deasupra meselor de cafea și de sufragerie – în cazul în care acestea împart aceeași încăpere – și să pui în valoare efectul jocului dintre lumină și umbră cu modele de corpuri de iluminat amplasate pe pardoseală. Le poți folosi în colțurile camerelor sau lângă fotolii și canapele pentru maximizarea efectului.