Cum să combini nuanţele de lemn în decorul casei tale
Se pot combina nuanţele de lemn în decorul unei case?
Da, poţi combina nuanţele de lemn în designul casei tale. De fapt, este chiar recomandat. Nuanţele de lemn se încadrează în categoria culorilor neutre, deci este relativ uşor să le combini. Şi, atunci când sunt alese corect, aceste combinaţii creează spaţii frumoase, armonioase şi primitoare. Fie că foloseşti tipuri diferite de pardoseli din lemn în camerele casei tale, fie că vrei să combini piese din mobilier din esenţe de lemn diferite în aceeaşi cameră, am strâns câteva sfaturi care te vor ghida în amenajare.
Câteva sfaturi de luat în considerare când foloseşti diferite tipuri de lemn în casa ta
1. Alege tipuri de lemn cu un subton comun
Subtonul, sau nuanţa de bază a lemnului, poate fi cald, rece sau neutru. Se consideră că lemnul are un subton cald dacă include culori de bază mai calde, precum roşu, portocaliu sau galben şi un subton rece dacă include culori de bază mai reci, precum albastru sau gri. Lemnul de culoare bej va avea un subton neutru.
Cel mai bun mod de a afla subtonul lemnului este să compari culoarea aleasă cu alte nuanţe ale aceleiaşi culori. Maroul este o culoare caldă, pentru că are la bază galben sau portocaliu. Totuşi, dacă pui nuanţa ta de maro lângă o bucată de lemn gri sau albastru şi subtonurile lor se potrivesc, atunci înseamnă că ai o variantă de maro mai rece.
După ce ai stabilit care e subtonul, îţi va fi mai uşor să combini diferite modele de parchet în camerele casei sau să combini pardoseala unei camere fie cu obiectele de mobilier din lemn, fie cu accesoriile precum ramele de tablouri sau decoraţiunile.
2. Gândeşte-te la fibra lemnului, la modelul și dimensiunea ei
Dacă subtonurile nu sunt similare, poţi da impresia de continuitate folosind tipuri de lemn care au fibra asemănătoare ca model şi dimensiune. Modelul fibrei se referă la dungi, noduri şi acele forme de flacără pe care le vezi în lemn. Dimensiunea se referă la mărimea acestor elemente.
Modelul şi dimensiunea fibrei vor influenţa aspectul final al camerei la fel de mult ca şi culoarea lemnului. Desenele naturale de mari dimensiuni de pe suprafaţa lemnului vor crea un aspect relaxat, rustic, în timp ce desenele de dimensiuni mai mici sunt mai elegante.
3. Încearcă o combinaţie de nou şi vechi
Dacă obiectele de mobilier din casa ta au fost achiziţionate în timp, cu siguranţă lemnul nu va fi identic. Acest lucru nu este rău şi, de cele mai multe ori, îţi oferă ocazia să combini o varietate de decoruri pentru a crea contraste interesante.
Cu ajutorul covoarelor, al decoraţiunilor de perete şi al altor obiecte textile, poţi să spargi vizual spaţiul, iar diferenţa dintre tonurile de lemn va fi mai puţin şocantă. În funcţie de piesele alese şi de felul cum le stilizezi, rezultatul poate fi modern, rustic sau o combinaţie echilibrată între cele două.
4. Foloseşte obiecte textile
Dacă ai un contrast prea puternic între tonurile de lemn, de exemplu, dacă masa dintr-un lemn deschis la culoare stă pe o pardoseală din parchet maro sau mai închis la culoare, un covor poate fi potrivit ca o zonă tampon între cele două, aşa încât tranziţia să pară mai naturală.
Covoarele, textilele de perete şi alte obiecte textile sunt o modalitate bună de a sparge vizual spaţiul, făcând ca diferenţa dintre tonurile de lemn să fie mai puţin deranjantă.