
Idei și trenduri pentru amenajarea bucătăriei. Cum amenajezi o bucătărie mică, îngustă sau open space
Când vine vorba despre amenajarea camerelor dintr-o locuință, deciziile legate de bucătărie sunt adesea cele mai importante. Asta deoarece este greu să schimbi designul unei bucătării odată ce a fost amenajată - reinstalarea electrocasnicelor și refacerea instalațiilor de apă implică costuri adiționale.
În plus, avem de-a face tot mai des cu spații deschise, care combină livingul, zona de luat masa și bucătăria, ceea ce înseamnă că este important să avem și o tranziție lină între aceste spații, din punctul de vedere al designului.
Nu în ultimul rând, atunci când alegi dintre cele mai noi trenduri în amenajarea bucătăriei, este important să te gândești nu numai la partea estetică, ci și la funcționalitate sau la calitatea și rezistența materialelor. Bucătăria joacă un rol important într-o casă, este încăperea unde membrii familiei și prietenii se strâng pentru a lua masa, a se relaxa și a socializa. Este încăperea cea mai solicitată a unei case, iar o combinație între stil și durabilitate îți va garanta o bucătărie care va arăta bine mulți ani.
Idei și trenduri generale pentru amenajarea bucătăriei. Ce se poartă acum
Dacă îți dorești să refaci în întregime bucătăria sau să o îmbunătățești pe cea existentă, iată câteva trenduri și idei de amenajare care te vor inspira cu siguranță:
- Elementele din piatră naturală, cum sunt blatul și contrablatul, vor echilibra frumos culorile mobilierului.
- Nu îți fie teamă să amesteci materiale diferite, inclusiv când vine vorba de uși.
- Rafturile deschise te vor ajuta să expui frumos vesela, mai ales dacă ai o bucătărie în stil industrial sau farmhouse. Sunt în trend și ușile din sticlă, dar și aspectul industrial.
- Dulapurile de bucătărie în stil shaker, care sunt mai moderne decât cele tradiționale, au devenit aproape un standard.
- Este tot mai popular aspectul industrial sau nefinisat, inclusiv mobilierul din lemn natural sau cu aspect de lemn natural.
- Rămân în trend suprafețele mate, în detrimentul celor lucioase.

Idei de amenajare în funcție de dimensiunea bucătăriei
Bucătărie lungă și îngustă
Rămân la modă contrablatul înalt și contrablatul prevăzut cu un pervaz care oferă spațiu de depozitare. Acestea te vor ajuta să maximizezi spațiul.
Bucătărie mică de bloc
Blatul rămâne liber, electrocasnicele mici fiind ascunse în dulapuri. Și această idee îți va permite să păstrezi bucătăria ordonată și în același timp să fie un spațiu amenajat cu stil.
Bucătărie mare la casă
Insulele de bucătărie te ajută să ai un spațiu mai mare pe blat și creează o zonă deschisă pentru luat masa și purtat conversații.
2 idei pentru amenajarea unei bucătării în balcon
Avantajul unei bucătării amenajate în balcon este că vei avea un living sau un dormitor mai spațios, dacă economisești acest spațiu.
O bucătărie 2 în 1 amenajată în balcon este o variantă ideală dacă îți place să îți petreci timpul relaxându-te în balcon. În funcție de dimensiunea balconului, amplasează un spațiu de gătit și în partea opusă, un spațiu pentru relaxare, alcătuit dintr-un scaun comod și o măsuță de cafea. Poți agăța și câteva plante și vei avea bucătăria perfectă în care să îți bei cafeaua dimineața.
Spațiu de luat masa tip bar - în lateralele înguste poți pune electrocasnicele (frigider, aragaz), iar în punctul central amenajează o masă înaltă care servește și ca spațiu de gătit, dar și un loc de luat masa la geam, pentru a te bucura de priveliște în timp ce mănânci. O masă subțire și înaltă de acest gen îți permite și să depozitezi scaunele în totalitate sub ea pentru a nu încărca spațiul.
Idei de amenajare pentru o bucătărie cu living open space
Dacă spațiul destinat bucătăriei este mai mic, optează pentru amplasarea mesei în living și folosește un corp de rafturi supraetajate pentru a delimita bucătăria de sufragerie.
Dacă ai ales o compartimentare de tip open space, montează un blat înalt între bucătărie și living și folosește-l atât ca suprafață pentru gătit, cât și pentru momentele în care ai invitați. Poți amenaja câteva rafturi sub blat, pe care să aranjezi sticlele tale preferate de vin.
Acest gen de compartimentare este ideal dacă ai copii mici pe care trebuie să îi supraveghezi în timp ce gătești. Poți achiziționa o masă joasă, care să servească atât zonei de luat cafeaua din încăpere, cât și ca spatiu de luat masa pentru copii. Zona cu gresie trebuie să fie mai restrânsă dacă va fi o cameră în care își petrec adesea copiii timpul, așa că optează pentru o pardoseală mai adecvată, dar în același timp rezistentă la uzură precum LVT sau covorul PVC. Acestea oferă o bună absorbție a zgomotelor, fiind varianta ideală dacă locuiești la bloc.
În funcție de stil
Alege stilul bucătăriei în funcție de cel al casei și vei avea un spațiu de locuit armonios. Bucătăria va fi o zonă frecventată, așa că trebuie să fie pe placul tău.
Amenajarea unei bucătării moderne
Bucătăriile moderne folosesc tehnologie modernă, inclusiv electrocasnice high-tech, precum frigiderele cu Wifi care caută rețete online. Roboții de bucătărie te vor ajuta să gătești mai ușor, iar aspectul bucătăriei va fi unul modern. Pentru a completa aspectul acestei încăperi, corpurile de mobilier cu accente de aluminiu sunt ideale, în locul celor de lemn cu aspect rustic.
Amenajarea unei bucătării în stil clasic
Nuanțele neutre te vor ajuta să obții o bucătărie clasică și elegantă. Materialele naturale sunt atemporale și durabile. Fiind un spațiu des utilizat, bucătăria se poate deteriora cu ușurință, așa că optează pentru mobilier de calitate și vei simți diferența.
Bucătărie în stil rustic
Folosește cu încredere piese de mobilier din lemn în nuanțe calde și așază pe corpurile principale din încăpere lumânări LED, pentru a completa atmosfera. Încearcă nuanțe de verde pal și optează pentru mobilier cu aspect uzat, coșuri de depozitare și perdele la geamuri.
Idei de culori la modă pentru amenajarea bucătăriei
Iată câteva idei pentru amenajarea bucătăriei care țin cont de tendințele actuale:
Bucătărie în culori puternice
Poți încerca montarea unor dulapuri în culori îndrăznețe, în special nuanțe mai deschise de albastru, verde și gri. Verdele mentă este pe primul loc în preferințele multora.
Bucătărie albă sau în culori deschise
Alb! Deși unii susțin că se va demoda, albul continuă să fie popular în multe stiluri de design, în special în stilul farmhouse și rustic. În plus, albul este modern, elegant și poate lumina bucătăriile mai întunecate.
Bucătăriile albe cu dulapuri albe au un aspect clasic și pot fi folosite într-o gamă largă de amenajări interioare. Ele vor rămâne o opțiune bună pentru proprietarii care își doresc un design atemporal, însă acum sunt în trend bucătăriile cu elemente colorate.
Bucătărie cu mobilă neagră sau în culori închise
Accesoriile și feroneria de culoare negru mat vor contrasta frumos cu mobilierul sau parchetul din lemn. De asemenea, se poartă mobilierul de bucătărie în două culori - poți face combinații între alb și o altă culoare, între două culori diferite sau între lemn natural și o altă culoare. Aceste combinații, dacă sunt atent alese, pot aduce un contrast interesant și subtil.
Cum să alegi mobila de bucătărie. Idei și trenduri
Dacă încă nu te-ai hotărât ce stil vei alege pentru bucătărie, ar fi bine să iei în calcul aspectul general al casei și să amenajezi bucătăria în conformitate cu acesta. Ulterior te poți inspira fie de pe internet, fie mergând într-un magazin de bricolaj pentru că produsele Tarkett sunt disponibile atât online, cât și în magazinele fizice partenere. Fie că alegi o bucătărie modernă, una clasică sau una în stil rustic, nu uita că pardoseala și pereții acoperă în cea mai mare măsură suprafața camerei, așa că odată ce ai ales aceste elemente, te poți juca și cu piesele de mobilier așa cum dorești.
