Idei și trenduri pentru amenajarea sufrageriei. Cum să ai un living pe gustul tău

Idei și trenduri pentru amenajarea sufrageriei. Cum să ai un living pe gustul tău

Fiind o cameră centrală a casei, destinată relaxării în familie și distracției cu prietenii, sufrageria este un spațiu ideal pentru a experimenta cele mai recente tendințe de culoare și pentru a-ți pune în valoare capacitatea de a combina texturi, imprimeuri și obiecte de mobilier pentru a obține echilibrul perfect între stil și funcționalitate. Ideile noastre legate de trendurile din designul interior te vor ajuta să-ți începi proiectul de amenajare a sufrageriei. 


Cum amenajezi o sufragerie. 3 aspecte de care să ții cont

Amenajarea unei camere de zi implică decizii cu privire la culorile pereților, piesele de mobilier, textilele pentru pardoseală și ferestre, accesorii și modul în care trebuie combinate pentru a crea un anumit aspect. Factori precum dimensiunea spațiului și stilul preferat de design interior îți vor influența și îți vor ghida deciziile. Dacă nu ești încă sigur în legătură cu stilul de design interior, articolele pe care le poti găsi pe pagina tendințe și inspirație te pot ajuta să îți dai seama care îți sunt preferințele în acest domeniu. Ele sunt o excelentă sursă de inspirație și o modalitate de a începe căutarea stilului perfect pentru sufrageria ta. 

Iată câteva sfaturi și idei de stil pentru a începe amenajarea sufrageriei:


• Culoarea vopselei pentru pereți – Vopselele pentru pereți se găsesc într-o multitudine de culori, astfel că este indicat să îți alegi mai întâi mobilierul și accesoriile și apoi să găsești culoarea de vopsea care să le completeze frumos. Este mult mai ușor decât să găsești mobilier și accesorii care să se potrivească cu o anumită culoare a peretelui.

• Dispunerea pieselor de mobilier – Cel mai important aici este să alegi o dispunere a pieselor de mobilier care să creeze zone confortabile pentru relaxare și socializare, ținând cont atât de fluxul traficului, cât și de punctele focale, cum sunt măsuța de cafea, șemineul sau obiectele de artă expuse pe pereți. 

• Iluminatul - Diferitele tipuri de iluminat (ambiental, de lucru sau accent) servesc unor scopuri diferite și pot fi folosite la diferite niveluri în încăpere. Se pot folosi plafoniere, spoturi încastrate, lămpi de masă sau de pardoseală. Gândește-te cum să încorporezi mai multe surse de lumină pentru a crea un iluminat practic, dar care să completeze frumos designul sufrageriei.

Sufragerie amenajata in nuante deschise cu pardoseala in culori calde
Living amenajat in nuante inchise cu pardoseala maro cu aspect de lemn

Idei pentru amenajarea unei sufragerii în funcție de dimensiune

Amenajarea corespunzătoare a livingului în funcție de dimensiune îți permite să ai suficient spațiu la dispoziție pentru invitați, dar și pentru momentele petrecute alături de familie. Ține cont de aceste sugestii și vei avea o sufragerie primitoare.


Sufragerie mică de apartament la bloc

Fiind un loc central din apartament, o sufragerie mică la bloc trebuie amenajată astfel încât să fie un spațiu practic, aerisit și neaglomerat. Rafturile amplasate pe pereți sunt o opțiune bună, care îți permite să așezi fotografiile preferate, cărți sau alte obiecte necesare de dimensiuni mai reduse. Este o variantă potrivită mai ales dacă vrei mai mult spațiu în planul de jos al camerei, unde se joacă copiii. 


Living mare, la casă

Dacă vrei un plus de confort și îți permite spațiul, covoarele sunt o idee excelentă. Alege un covor suficient de mare pentru sufrageria ta, altfel, camera va avea un aspect neechilibrat. În mod ideal, covorul ar trebui să fie suficient de mare pentru ca toate piesele de mobilier să fie așezate pe el, păstrând un spațiu de 25-50 de centimetri între marginea covorului și perete. Un living mare, la casă este ideal pentru mobilierul voluminos, așa că după ce ai ales mobila, alegerea covorului va fi mult mai ușoară, mai ales când ai la dispoziție o gamă largă de opțiuni la Tarkett.


Amenajarea unui living mic și îngust

Amplasează mobila pe pereții laterali, dar nu pune piesele de mobilier față în față, întrucât distanța dintre ele va fi prea mică. În schimb, pune o canapea confortabilă în apropierea ferestrei, iar televizorul, pe peretele opus. Astfel, vei avea lumină naturală dacă dorești să citești. De asemenea, poți pune o masă de cafea în locul standului pentru televizor și vei avea suficient spațiu pentru momentele petrecute în compania prietenilor.

Cum să amenajezi o sufragerie modernă

Atunci când ai un buget ofertant, poți cumpăra piese de mobilier de calitate care vor fi, cu siguranță, apreciate și peste ani. Dacă îți dorești să ai toată tehnologia necesară, dar consideri că interferează cu aspectul camerei, există soluții de încorporare a electrocasnicelor în mobilă. Televizorul poate fi înrămat, iar atunci când nu este folosit, poți lăsa fotografia preferată pe fundal pentru a completa atmosfera livingului.


Idei de amenajare pentru un living cu bucătărie open space

Un living cu bucătărie open space presupune amenajarea armonioasă, din punct de vedere cromatic și nu numai, a mobilierului din sufragerie cu cel din bucătărie. Alege mobila adecvată pentru a nu fi discrepanțe majore de nuanță și stil între cele două. Pentru a delimita spațiul, poți amenaja un bar cu scaune înalte. Acest element îi va impresiona, cu siguranță, pe prietenii tăi și este un spațiu în plus pe care îl poți folosi atunci când gătești.

Amenajarea unui living cu șemineu

Pentru a te bucura din plin de căldura oferită de un șemineu, amplasează o canapea comodă în fața acestuia și vei avea, cu siguranță, un spațiu în care vei petrece mult timp. Dacă spațiul îți permite, poți amplasa o masă în proximitatea șemineului, pentru serile în care iei cina în living cu familia.

Idei de mobilă pentru living

• Mobilă în culori deschise - ideală în cazul unui living mic și îngust, întrucât creează impresia de spațiu. 

• Mobilă în nuanțe îndrăznețe - o piesă de mobilier într-o nuanță puternică va atrage atenția cu siguranță, iar sufrageria ta va avea un element unic. 

• Mobilă în nuanțe închise - este potrivită pentru o sufragerie mare, deoarece restrânge vizual spațiul. 

Idei pentru o sufragerie cu piatră decorativă

Dacă ai optat pentru un șemineu, poți pune piatră decorativă în zona respectivă, ceea ce va oferi un aspect rustic încăperii. Piatra decorativă este potrivită și în zona ușilor sau dacă ai o arcadă care face trecerea între sufragerie și hol/ bucătărie.


Tendințe în amenajarea sufrageriei

Iată cele mai importante tendințe și idei de care să ții cont în amenajarea unui living.

• Confortabil și primitor – Tendințele actuale ne îndeamnă să optăm pentru mobilier și decorațiuni primitoare ca textură și culoare, în detrimentul celor formale sau rigide. Exemplele includ canapele și scaune din catifea, piese în nuanțe bogate de verde smarald și albastru. Mai sunt la modă păturile, dar și măsuțele de cafea sau alte piese de mobilier din lemn și materiale naturale. 

• Minimalism intim – Minimalismul intim păstrează elementele trendului minimalist - linii simple, palete de culori neutre sau bazate pe mult alb -, dar presupune adăugarea unor detalii colorate pentru a crea un spațiu mai personal, mai primitor. 

• Eclectic, mai degrabă decât asortat – acest trend se îndepărtează ușor de ideea asortării pieselor de mobilier și accesoriilor și preferă un aspect eclectic, cu piese care par desperecheate. Se folosește o paletă de culori complementare, iar obiectele decorative sunt amestecate după propriul gust pentru a obține un efect unitar, dar nonconformist. Rezultatul este o ambianță relaxată, confortabilă.

Parchet in culori deschise pentru living amenajat modern
Pardoseala LVT in sufragerie cu aspect modern si primitor

Colecție recomandată