Montarea mochetei pe scări. Cum se instalează corect

Montarea mochetei pe scări. Cum se instalează corect

Instalarea mochetei pe scări poate fi împărțită în trei metode de instalare, și anume:

• Acoperirea scărilor cu mochetă unde treapta și contratreapta sunt complet acoperite cu mochetă și complet lipite.

• Acoperirea scărilor cu mochetă unde profilul de trecere este la nivel cu treapta, iar treapta și contratreapta sunt acoperite cu mochetă și lipite complet.

• Montarea mochetei pe scări folosind metoda de întindere, ce presupune întinderea mochetei peste treaptă și contratreaptă fără a fi folosit un profil de trecere.

La Tarkett găsești peste 300 de produse în gama de mochetă modulară, grupate în mai multe colecții, având diverse decoruri care se vor integra cu ușurință în spațiile comerciale.

Pregătirea scărilor pentru montarea mochetei

Înainte ca oricare dintre aceste metode să poată fi aplicată, vor fi necesare inspectarea și pregătirea scărilor conform instrucțiunilor de mai jos: 

Dacă mocheta este montată pe scări fără profil, direct pe treaptă și pe contratreaptă fără întrerupere, rotunjirea muchiei trebuie să aibă o rază de cel puțin 2,5 cm. 

Dacă un unghi gol este utilizat în colțul dintre treaptă și contratreaptă, unghiul respectiv trebuie să aibă, de asemenea, o rază minimă de 2,5 cm. 

Dacă optezi pentru profile de trecere, asigură-te că acestea au aceeași formă ca muchia treptei.

Acest lucru este absolut esențial pentru asigurarea unei bune conexiuni și obținerea unei aderențe ferme a profilului pe treaptă. Dacă există vreun spațiu între profil și treaptă, este destul de probabil să se formeze crăpături în secțiune. Partea din față a profilului nu trebuie lipită.

Dacă este necesar, scările trebuie curățate și nivelate, pentru a asigura lipirea adezivului și nu numai. Pentru aplicare, folosește un adeziv adecvat, precum cele de aici.

Direcția de instalare a mochetei pe treptele scării 

Direcția de montare a mochetei pe scări trebuie să se facă întotdeauna cu fibrele în coborâre, dacă nu se atașează un profil. În cazul în care este amplasat un profil, direcția va fi în urcare.

Nivelarea mochetei pe trepte cu reziduuri de material

Scările vechi ale căror trepte sunt uzate considerabil ar trebui nivelate înainte pentru a avea o suprafață uniformă. Acest obiectiv poate fi atins prin plasarea unei benzi de lemn pe partea din față a treptei sau, dacă scările vor fi acoperite de mochetă fără profil, prin plasarea unui diblu de lemn în mijloc. Pot fi folosite și benzile de reparare, care sunt speciale pentru astfel de cazuri.
Verifică dacă mai sunt straturi vechi de vopsea pe scări și îndepărtează-le dacă este necesar. În cazul în care ai ales un profil din PVC sau de cauciuc, treapta trebuie să fie complet curățată de orice reziduu, deoarece adezivul neoprenic care este folosit pentru fixarea profilului va dizolva orice urmă de vopsea rămasă, fapt ce va împiedica lipirea corectă. Așadar, înainte de a pune adezivul, vopseaua rămasă trebuie îndepărtată, iar zona, degresată și șlefuită cu un șmirghel grosier. 
În situația în care scările sunt noi, de obicei nu sunt tratate, așadar, nu apar probleme cu adezivul. Cu toate acestea, ar trebui verificate, iar rotunjirea pentru profil trebuie să fie corectată în cazul în care este necesar, pentru a avea o rază de  ± 2,5 cm.
În cazul scărilor vechi din piatră dură, gresie și beton, dacă au straturi vechi de ceară și alte reziduuri asemănătoare, scările vor necesita degresare înainte de montarea mochetei. Eventualele trepte uzate trebuie reparate cu ajutorul benzilor de reparații și apoi nivelate. Șlefuiește zona, dacă este necesar.
Când vine vorba de scările noi din beton finisate cu un strat de ciment, orice deteriorare trebuie reparată folosind mortar sintetic și, de asemenea, trebuie rezolvate eventualele deteriorări la nivelul profilului treptei. Și această zonă trebuie șlefuită, dacă este nevoie.


Lipirea mochetei pe scări

În primul rând, taie treptele și contratreptele la dimensiunea potrivită cu ajutorul unui spion de treaptă. Lasă o suprapunere de câțiva centimetri pe toate laturile.
Ține cont și de direcția firelor. Atât adezivul pe bază de apă, cât și adezivul neoprenic pot fi folosite pentru lipire. Riscul de formare a golurilor de aer este totuși mai mare, atunci când se folosește adezivul cu apă. Prin urmare, este de preferat adezivul neoprenic, atunci când lipirea se face pe ambele părți. Folosește o gletieră zimțată pentru aplicarea adezivului pe trepte și pe contratrepte și urmează instrucțiunile furnizate împreună cu adezivul.
Atunci când folosești profil din PVC sau cauciuc, asigură-te că se aplică suficient adeziv pe secțiunea localizată sub mocheta de pe treaptă. Atunci când este aplicat, poate fi folosită fie o gletieră cu zimți, fie o pensulă. Nu aplica mai mult adeziv decât poți gestiona în perioada de uscare. Începe lucrul de la baza scărilor către capătul superior al acestora și asigură-te că mocheta este bine fixată de profilul fiecărei trepte. Taie excesul (suprapunerea) de pe treaptă și contratreaptă.


Mochetarea scărilor folosind metoda de întindere

Montează baghete din lemn cu ținte pe trepte și contratreaptă. Așază benzile de-a lungul lateralelor până la ± 2 cm de la profilul scării. Nu monta benzi pe profilul scărilor.
Dacă scările sunt deschise pe ambele părți, se poate folosi o secțiune de compresie din aluminiu. Se lucrează începând de la parter. Pentru scările din beton, taie benzile în lungimi de ± 10 cm și lipește-le cu ajutorul unui adeziv epoxidic. Odată ce benzile au fost fixate în poziție, se poate aplica substratul folosind puțin adeziv. 
Se agață mocheta pe baghetele din lemn cu ținte și se urcă treptat pe prima treaptă, apoi pe contratreaptă și tot așa. Fixează mocheta pe baghetele cu ținte cu ajutorul unui dispozitiv de fixare. Folosește un dispozitiv de întindere pentru genunchi, pentru a îndrepta bine mocheta.
Nu tăia suprapunerea complet, ci împinge-o în spatele benzii cu ajutorul unei dălți speciale pentru împingerea marginilor covoarelor pe plăcile de prindere. Apoi, finisează cu părțile laterale și urmează același procedeu pentru celelalte trepte și contratrepte.