Oblic Studio: Relația arhitecturii cu sustenabiliatea (Altrntv)
Credem cu tărie în puterea creativității de a împleti în armonie sustenabilitatea și designul, contribuind astfel la crearea unor proiecte desăvârșite nu doar din prisma designului, dar și din cea a contribuției la un mediu mai sănătos, echilibrat și responsabil. Împărtășind aceste valori, dar și viziunea despre sustenabilitate și reciclare, am contribuit la crearea unui proiect remarcabil, ce a câștigat Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare/amenajări corporate și retail”, Altrntv.
Acesta nu este doar un proiect de design, ci și un concept, o declarație de responsabilitate și echilibru într-o lume marcată de consum impulsiv și deșeuri necontrolate. Încorporând idei de sustenabilitate și responsabilitate în fiecare aspect al proiectului, Altrntv se distinge ca un business social cu o viziune puternică. În această conversație captivantă, ne întâlnim cu fondatorii Oblic Studio pentru a pătrunde în inima și sufletul acestui proiect remarcabil. Vom explora cum arhitectura poate deveni un instrument puternic pentru a comunica mesaje de simplitate, responsabilitate și sustenabilitate într-o lume în schimbare rapidă. De la concept la realitate, vom descoperi provocările și inspirațiile din spatele acestui proiect și modul în care acesta ilustrează angajamentul ferm al biroului față de un viitor mai bun și mai echilibrat pentru toți.
Cu un entuziasm contagios și o abordare plină de viață, acest interviu promite să arunce o lumină asupra modului în care arhitectura poate fi un catalizator pentru schimbare și un mesaj puternic pentru sustenabilitate în lumea modernă.
Dacă ar trebui să sumarizezi întreaga voastră identitate, să condensezi esența echipei voastre și să o transpui în cât mai puține cuvinte, care ar fi acelea?
OBLIC STUDIO este un birou de arhitectură de interior cu o experiență de peste 8 ani de activitate ce își dorește să schimbe prin abordarea spațiilor moduri de gândire, utilizare și trăire.
Cum vedeți voi sustenabilitatea și cum vă influențează acest concept munca de arhitecți?
Sustenabilitatea este un concept complex ce are nevoie să fie abordat de toate industriile prin interconectivitate, prin înțelegerea fiecărui beneficiar al lanțului de utilizare. Pentru noi este cea mai mare provocare, aceea de a gândi un spațiu sustenabil și durabil.
Este sustenabilitatea un subiect care stimulează creativitatea arhitectului sau din contră o îngrădește?
Noi credem că stimulează creativitatea. Ne ajută să ne punem diferite pălării pentru a înțelege beneficiarul, utilizatorul, comunitatea și toți cei implicați în producerea unui nou spațiu.
Ați semnat un proiect remarcabil, Altrntv, proiect de care, alături de voi și de beneficiari, ne mândrim și noi. Cum este, din perspectiva voastră, să lucrezi pentru un beneficiar atât de atent la detalii și de focusat pe responsabilitate?
Ne bucură în primul rând că putem găsi soluții pentru astfel de beneficiari și cu astfel de parteneri. Ne-am bucurat de brief și l-am acceptat pentru a livra cea mai bună soluție în condițiile comunicate. Este întotdeauna o provocare beneficiarul informat și atent la detalii dar este și cel mai bun beneficiar pe care îl putem avea pentru că știe și are detalii despre ce își dorește. Cu încrederea acordată noi suntem de părere că a ieșit un proiect foarte bun și nu doar noi și juriul Romanian Design Week care a inclus proiectul în expoziția centrală destinată proiectelor de arhitectură și arhitectură de interior.
Cum își alege echipa Oblic Studio materialele și colaboratorii cu care lucrează, acum în 2023, când milioane de idei și informații sunt la un click distanță? Care sunt criteriile, dar și exigențele voastre din poziția în care modelați nu doar spații, dar și percepția celor ce ajung să interacționeze cu spațiile imaginate de voi?
În primul rând căutăm materiale inedite, căutăm metode în care anumite materiale nu au fost utilizate și încercăm în tot acest proces să includem sustenabilitatea și durabilitatea în strategiile noastre. Colaboratorii îi alegem după portofoliu, transparența în comunicare și „the extra mile” pe care sunt dispuși să îl ofere pentru a implementa împreună proiecte diferite, ce nu intră în standard și în „așa se fac lucrurile pentru că doar așa știm noi să le facem”. Apreciem un colaborator care are încredere în noi teritorii, spații pe care le putem descoperi împreună.
Informații proiect:
Echipa proiectare: Raluca Bratu, Bianca Beis, Stefan Prigoreanu