Poate fi linoleumul reciclat?

Poate fi linoleumul reciclat?

În ultimii ani, cantitatea de materiale consumate de omenire, au a depășit 100 de miliarde de tone*, anual. Trecerea la o economie circulară, în care creșterea economică este decuplată de utilizarea resurselor, este vitală pe măsură ce populația globală se extinde, exercitând presiune asupra resurselor naturale finite ale planetei noastre. Reciclarea este una dintre cele mai bune modalități prin care poți avea un impact pozitiv asupra lumii. Este mult mai mult decât simpla reducere a cantității de deșeuri trimise la groapa de gunoi sau la incinerare, deoarece permite păstrarea materialelor în uz cât mai mult timp posibil, le prelungește durata de utilizare, conservă resursele naturale și reduce impactul asupra mediului.

Cum poți fi sigur că deșeurile de la instalare sau pardoseala uzată vor avea o a doua șansă și nu vor ajunge la groapa de gunoi sau la incinerare? Cu linoleumul fabricat de Tarkett, poți fi sigur că pardoselile tale vor fi colectate și reciclate, în fabrica noastră din Narni, în noi pardoseli din linoleum, prin intermediul programului nostru ReStart® de preluare și reciclare.

Ingrediente linoleum
Ingrediente linoleum

Ce este linoleumul?

Să începem prin a defini ce este exact linoleumul. Linoleumul este o soluție de pardoseală versatilă, fabricată în principal din ingrediente naturale.

Linoleumul Tarkett este fabricat din mai multe ingrediente naturale, inclusiv ulei de in, rășină de pin, făină de lemn și plută, carbonat de calciu și iută, și este fabricat la fabrica noastră din Narni, Italia. Folosim până la 40% materiale reciclate (în greutate), inclusiv 10% linoleum Tarkett reciclat, împreună cu plută și lemn. Linoleumul nostru este ecologic, 100% dintre ingredientele noastre fiind evaluate pozitiv în conformitate cu cadrul de eco-design Cradle to Cradle®. La fabrica noastră de linoleum din Narni, creăm pardoseli din linoleum reciclabile într-un mod care conservă resursele naturale și reduce amprenta de mediu a producției. În general, colecțiile de linoleum Tarkett obțin o certificare Cradle to Cradle® Silver, iar gama Originale a obținut o certificare Cradle to Cradle® Gold.

 

Reciclarea linoleumului Tarkett în toate etapele

Reciclarea linoleumului Tarkett face parte din angajamentul nostru Tarkett Human-Conscious Design®, prin care proiectăm pardoseli sustenabile care pot fi recuperate, reciclate și transformate în produse noi.
Profităm de fiecare ocazie pentru a recicla linoleumul nostru, contribuind la crearea de materii prime de înaltă calitate pentru noul linoleum Tarkett. În total, reciclăm 750 de tone de linoleum anual la fabrica noastră din Narni.
Acest lucru începe încă din faza de producție, unde captăm resturile de producție și le reciclăm într-o pulbere care este utilizată în noile produse din linoleum Tarkett. În cazul gamei noastre Linoleum Silencio, vindem, de asemenea, resturi de producție unei companii locale care fabrică ambalaje, inclusiv capacele pentru o manipulare sigură a rolelor noastre, pe care le răscumpărăm, contribuind astfel la prevenirea deșeurilor.
Ne-am atins obiectivul de a nu trimite niciun deșeu de producție la groapa de gunoi în 2020.

În al doilea rând, resturile în urma instalării pot fi reciclate. Pe șantierele de instalare, resturile de pardoseală pot reprezenta până la 10% din totalul rolelor de pardoseală. Acolo unde alții văd gunoi, noi vedem o oportunitate. Consolidăm resturile din mai multe locații din Europa și le trimitem la Narni pentru reciclare. Suportul din iută este ușor de separat de pasta de linoleum. Iuta este folosită la fața locului drept combustibil termic, în timp ce pasta de linoleum este micronizată în pulbere de linoleum care va fi utilizată ca materie primă de înaltă calitate pentru a produce noi produse. Nimic nu se irosește.

 

RECICLAREA LINOLEUMULUI

Inclusiv la sfârșitul duratei de utilizare

În cele din urmă, suntem capabil să reciclăm linoleumul post-utilizare, adică pardoseala veche care și-a îndeplinit scopul util. Acest lucru reprezintă o provocare la nivelul întregii industrii, deoarece pardoseala din linoleum este de obicei lipită. Tarkett este singurul producător care a fost pionier în reciclarea în circuit închis pentru pardoselile vechi din linoleum. Și aici, iuta este separată de pasta de linoleum. Pasta de linoleum este micronizată pentru a deveni un material de umplutură pentru noi produse.

Pentru a crește volumul de pardoseli reciclate după instalare și după utilizare, invităm clienții să fie activi în acest proces. Acest lucru înseamnă să le creștem gradul de conștientizare cu privire la faptul că gestionarea deșeurilor de pardoseală prin intermediul programului nostru ReStart® de preluare și reciclare este eficientă și decurge fără probleme, ca parte a călătoriei lor către o economie circulară. Suntem hotărâți să contribuim la conducerea acestei schimbări, astfel încât reciclarea pardoselilor după instalare, precum și a celor după utilizare să devină o decizie automată pentru clienții noștri.


* https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/22/worlds-consumption-of-materials-hits-record-100bn-tonnes-a-year

Facem alegeri conștiente. Pentru oameni și planetă.
Tarkett Human-Conscious Design®