
Stilul minimalist într-un design interior
Design minimalist
Ce este stilul minimalist în designul interior
Cei mai mulţi dintre noi sunt familiarizaţi cu conceptul de minimalism, care implică reducerea la minimum a detaliilor, aşa încât lucrurile să ajungă la forma lor de bază. El se poate aplica în orice domeniu, de la artă şi mod de viaţă, până la arhitectură şi design interior.
Designul interior minimalist este foarte asemănător cu cel modern şi implică folosirea elementelor strict esenţiale pentru a crea un spaţiu simplu, neaglomerat. Este caracterizat prin simplitate, linii curate şi o paletă monocromatică, în care culoarea este folosită ca accent. De obicei combină spaţiul deschis cu multă lumină şi mobilă funcţională şi se concentrează pe forma, culoarea şi textura a numai câteva elemente esenţiale.
Elementele designului minimalist
-
Elementele esenţiale
Abordarea minimalistă foloseşte doar elementele esenţiale: lumina, forma şi materialele frumoase, de obicei într-un spaţiu deschis, pentru a crea un sentiment de libertate şi relaxare. Nu există decoraţiuni excesive. În schimb, cele câteva detalii folosite sunt simple şi se pierd frumos în decor. Poate fi vorba de un singur obiect de artă pe un perete din living sau de o vază frumoasă pe masa din sufragerie.
-
Liniile curate
Mobila şi accesoriile minimaliste sunt funcţionale şi practice. Suprafeţele plate, netede - de exemplu, pardoseala din lemn natural - şi liniile curate, puternice reprezintă declaraţii de stil îndrăzneţe care scot în evidenţă esenţa fiecărui element. Într-o cameră cu design minimalist nu vei găsi mobilă cu imprimeuri complicate şi nici accesorii cu multe detalii. În schimb, accentul cade pe simplitatea şi puritatea fiecărei forme.
Pentru a crea un spaţiu minimalist sunt esenţiale blaturile şi suprafeţele libere şi curate, pereţii goi, cu minimum de piese artistice, eliminarea elementelor care dau senzaţia de dezordine, de exemplu, teancuri de hârtii sau colecţii de nimicuri.
Un spaţiu minimalist cald şi primitor
Spaţiile minimaliste sunt cunoscute pentru aspectul lor simplu, curat, ordonat şi monocromatic. Eliminarea dezordinii dintr-un spaţiu oferă claritate mentală şi o senzaţie de calm. Totuşi, unele spaţii minimaliste pot fi puţin lipsite de suflet. Pentru a evita acest lucru şi pentru a crea un spaţiu minimalist primitor, există câteva detalii pe care le poţi folosi. Fie că e vorba de o bucătărie, un dormitor sau un living, iată cum poţi aduce căldura şi culoarea într-o cameră minimalistă.
Combină nuanţe şi texturi diferite
Când optezi pentru o paletă de culori monocromatică, o modalitate foarte bună de a aduce puţină căldură în spaţiul respectiv este să încorporezi diferite nuanţe şi să combini texturile. De exemplu, un tapet cu textură, ţesăturile moi şi covoarele pot aduce puţină căldură într-un dormitor. În baie, plăcile ceramice texturate sau cu imprimeu pot îmbogăţi vizual spaţiul, în timp ce paleta de culori rămâne neutră, iar accesoriile din lemn pot să contrabalanseze austeritatea pe care o dau elementele albe sau gri.

-
Foloseşte elemente textile
Elementele textile, cu texturile lor aduc căldură într-un spaţiu minimalist. Draperiile, cuverturile, pernele, covoarele şi mochetele din diverse materiale textile, precum inul, lâna, bumbacul, sunt doar câteva exemple care te pot ajuta să aduci căldura şi confortul într-o cameră, fără a renunţa la stilul minimalist.
